Resepi Obor-Obor Yang Menyelerakan!
Obor-obor. Sesetengah spesies obor-obor sesuai untuk dimakan dan dijadikan sumber makanan dan sebagai ramuan asas dalam pelbagai jenis hidangan .Di negara-negara Asia dan Asia Tenggara obor-obor akan ditangkap , diproses menjadi produk kering atau dijeruk. Antara jenis makanan dan hidangan boleh disediakan dengan obor-obor adalah termasuk salad, sushi, mi, dan hidangan utama dengan kepelbagaian kaedah penyediaan.
Spesies obor-obor tertentu tidak hanya selamat dimakan tetapi juga sumber beberapa nutrien, termasuk protein, antioksidan, dan mineral seperti selenium dan "choline". Kolagen yang terdapat dalam obor-obor juga boleh menyumbang kepada manfaat kesihatan seperti penurunan tekanan darah.
Satu kajian yang mengumpulkan parameter keselamatan dan kualiti untuk obor-obor yang boleh dimakan mendapati bahawa obor-obor yang dibersihkan dan diproses menggunakan kaedah tradisional(penjerukan/pengasinan) tidak mempunyai tanda-tanda pencemaran dari bakteria atau patogen lain yang berpotensi berbahaya.(Sumber:NCBI)
Jadi adalah penting untuk hanya memakan produk obor-obor yang telah dibersihkan dan diproses dengan betul.
Apabila dibeli dari pembekal yang menyimpan dengan cara yang betul, anda boleh mendapatkan obor-obor yang rendah kalori namun berkhasiat ditambah pula tekstur renyah/”crunchy” yang unik pada hidangan anda.
Dibawah adalah resepi obor-obor yang paling mudah dan sedap dari Ruai Rico:
Resepi Umai Obor- Obor
Bahan-bahan:
- Bawang merah (secukupnya / ikut suka)
- Limau nipis (secukupnya / ikut suka)
- Cili padi
- Tomato ceri (secukupnya / ikut suka)
Cara – cara nya :
- Rendam dahulu obor-obor tadi untuk mengurangkan rasa masin disebabkan proses menjeruk obor-obor, process ini boleh memakan masa 30 minit sehingga satu jam.
- Selepas 1 jam, bilas obor-obor sehingga bersih dan asingkan.
- Potong nipis bawang merah , cili padi dipotong kecil-kecil atau ditumbuk halus, masukkan juga tomato ceri yang dibelah dua. Gaulkan dengan obor-obor tadi. Perah limau nipis ke dalam campuran tadi sesuai cita rasa, jika nak pedas lagi boleh tambah cili dan jika nak masam, tambahkan limau nipis.
- Obor-obor sedia dihidangkan.
Resepi Acar Kaki Ayam dengan Obor-Obor Ruai Rico
Resepi Acar Kaki Ayam dengan Obor-Obor :
Bahan- Bahan:
- Bawang Merah - 3 biji (hiris nipis)- secukupnya
- Serai - Dua batang -secukupnya (ditumbuk)
- Halia - Sebesar ibu jari - secukupnya (ditumbuk)
- Cili Putih - 5 biji (hiris/tumbuk sehingga lumat) - secukupnya/boleh tambah atau kurangkan
- Cili Merah - 5 biji (hiris/tumbuk sehingga lumat) - secukupnya/boleh tambah atau kurangkan
- Limau kasturi (diperah) - 7 biji -secukupnya/boleh tambah atau kurangkan
- Kulit limau - hiris nipis
- Timun Jepun - 1 biji - potong dadu atau hiris sesuai citarasa.
- Tomato/tomato ceri - secukupnya
- Kaki ayam (direbus dahulu sehingga lembut)-500gm
- Obor-Obor - 200gm
- Rebus kaki ayam sehingga lembut, tos dan asingkan.
- Obor-obor direndam terlebih dahulu untuk mengurangkan rasa masin,kemudian hiris kecil/sederhana, asingkan.
- Masukkan ayam dan obor-obor ke dalam mangkuk besar.
- Masukkan dan gaulkan kesemua bahan yang dihiris dan ditumbuk tadi bersama kaki ayam dan obor-obor.
- Tambahkan garam jika kurang masin (dinasihatkan untuk merasa terlebih dahulu sebelum menambah garam kerana obor-obor tadi ada rasa masin dari jeruknya sendiri).
- Siap! Sedia untuk dihidangkan dan dinikmati bersama nasi panas. Yummy!
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment